Saturday, September 15, 2007

Enterprise is offensive...

...Σε σημεια που δεν θεωρουσα μεχρι τωρα πιθανο να προσβληθω.

Γενικα δεν ειμαι μεγαλος fan του Star Trek. Λιγο η παπαροεπιστημη του, λιγο η ακραια ουτοπικη αφελεια του και λιγο το ολο trekkie thing με κρατησαν οσο το δυνατον πιο μακρια απο αυτον τον κοσμο.

Τελευταια ομως, και για λογους που δεν κατανοω ουτε ο ιδιος απολυτα, αρχισα να βλεπω το Enterprise. Υπεθεσα οτι, επειδη ειναι πιο προσφατο και αρχιζει τα πραγματα απο την αρχη, οτι θα ειχε και ενα πιο... οριμο γραψιμο απο πισω. Ισως... ισως να θελησαν να ερθουν σε επαφη με την τηλεοραση του σημερα και να ειχε και διαμορφωση χαρακτηρων ακομα ακομα.
Αλλα του κάκου.

Μετα απο μια καλη ιδεα του φιλου μου, Dark Tyler απο το US TV, εβαλα να ξαναδω και ολες τις Star Trek ταινιες ωστε οταν βγει η καινουργια απο τον JJ Abrams να ειμαι προετοιμασμενος. Ε, και μιας και ειχα μπει στο ολο Star Trek theme, κατεβασα και δυο - τρια απο τα αγαπημενα μου episodes της original σειρας. (το next generation το παρακολουθουσε πριν λιγους μηνες ενας φιλος και ειχα χαζεψει μερικα επεισοδια μαζι του, οποτε το εχω προσφατο στη μνημη.)


Αυτο που ανακαλυψα λοιπον ειναι οτι η original σειρα, φτιαγμενη σε μια πιο αθωα επιστημονικα εποχη, οπου το science fiction ειχε ως σκοπο να σε κανει να ονειρευτεις και οχι να νιωσεις πιο εξυπνος, ειναι πολυ διασκεδαστικη μεσα στην αφελεια της. Και, truth be told, δε νομιζω ποτε να πηραν τον εαυτο τους πιο σοβαρα απ' οτι φαινεται.

Οι ταινιες, αρχιζοντας φυσικα να μετραμε απο το Wrath of Khan, ειναι εξαιρετικες μεσα στα Star Trek πλαισια. Ναι, υπαρχουν ολα τα ενοχλητικα στοιχεια του Star Trek universe μεσα, αλλα υπαρχει και ενας απιθανος Kirk. Υπαρχει ενα πηγαιο humor, υπαρχει μια καταπληκτηκη χημεια αναμεσα στο πληρωμα του Enterprise και για πρωτη φορα σε Star Trek σειρα (αν παρουμε τις ταινιες ως mini-series) υπαρχουν επιπτωσεις που μενουν για περισσοτερο απο 40 λεπτα.

Οσο για το Enterprise... Δεν ειναι η procedural του φυση αυτο που με ενοχλει, ουτε η επιστημονικη αφελεια του, ουτε το γεγονος οτι αντι να προσπαθησουν να κανουν κατι καλυτερο σε αυτο το συμπαν, απλα αντεγραψαν τις παλιες σειρες σε μια εποχη που δεν τους ταιριαζει. Μακαρι να ηταν αυτα αλλα, δυστυχως αυτο που με ενοχλησε ηταν η ηθικη του.


Οταν αρχισα να το βλεπω ειχα πει οτι για καποιο λογο ο Scott Bakula μου θυμιζε τον Bush και τελικα δεν ηταν τυχαια η παρομοιωση. Το πληρωμα του πρωτου Enterprise λοιπον ειναι σε μια αποστολη να γνωρισουν νεους πολιτισμους και νεες κουλτουρες και να προσπαθησουν οσο μπορουν να μην τις επηρεασουν, αποτυγχανωντας παταγωδως σε καθε επεισοδιο!
Καθε φορα, μας θυμηζουν το ποσο ανοιχτο μυαλο πρεπει να κρατανε και το ποσο πρεπει να αποδειξουν οτι οι ανθρωποι ειναι ετοιμοι για μια τετοια αποστολη και μετα περναν τις μερες τους με το να χωνουν την μυτη τους σε καθε πολιτισμο που βρισκουν! "Εμεις στη Γη δεν θα καναμε ποτε αυτο" και "Εμεις στη Γη εχουμε ενα ρητο" Και οποτε καποιος λεει "Δεν ειστε στη Γη, γαμωτο¨ συνηθως ειναι ειτε ο κακος, ειτε ο βαθια νυχτωμενος.

Και ΟΚ, δεν ειμαι πολυ της πολιτικης και κακα τα ψεμματα, πιο πιθανο μου φαινεται να ταξιδεψουμε καποτε στα αστρα και να εξαπλωνουμε την μικροαστικη Αμερικανικη ιδεολογια απο το να εχουμε την ουτοπικη 'χωρις πολεμους, φτωχεια και αναγκης χρηματων' κοινωνια του Star Trek.
Αυτο που πραγματικα με ενοχλει πολυ απλα ειναι οτι αυτοι οι ανθρωποι δεν μου φαινονται πολυ εξυπνοι για να εχουν αυτη τη θεση. Ε δεν μπορει ρε φιλε αυτος ο ανθρωπος να ειναι chief engineer σε ενα αστροπλοιο με σκοπο την ανακαλυψη νεων πολιτισμων και να σπαταλαμε ενα ολοκληρο επεισοδιο να τον βλεπουμε να μην μπορει να δεχτει καποιον να ειναι πολυγαμικος και να μην τον ενοχλει αν η γυναικα του την πεφτει σε αλλους. 'Η το να χαλαει τον κοσμο επειδη μια κοινωνια εχει σκλαβους, οταν 150 χρονια πριν (στο timeline του Star Trek, 50 στο δικο μας) ειχαμε και μεις!

Το Enterprise ειναι η Αμερικη του σημερα και ο captain Archer ειναι ο Bush. Και μαλιστα, με εναν τροπο καθολου καυστικο η κριτικο σαν του Battlestar Galactica. Απλα, "Ετσι ειμαστε εμεις οι Humans"
Και αν ο Archer ειναι ο Bush, Ο James Kirk του Shatner ειναι ο Theodore Roosevelt. Και αυτος θα επιβληθει εκει που πρεπει. Και αυτος θα σπασει τους κανονες. Αλλα δεν θα το κανει γιατι πιστευει οτι η ηθικη του ειναι ανωτερη των αλλων. Θα οδηγηθει βαση των συναισθηματων του γιατι αυτο ηταν καποτε το mission statement της σειρας. Καποτε, η σκληρη λογικη των Vulcans ερχοταν σε αντιθεση με τους free spirited humans, και στο τελος ακομα και ο Dr. Spock δηλωνει οτι η λογικη ειναι η αρχη της σοφιας, οχι το τελος. Στο Enterprise, η σκληρη λογικη της T'Pol ειναι... απλα το ανθρωπινο common sense που παντα ο Archer επιλεγει να αγνοει.

By the way, στην παραπανω αναλογια, ο Picard του Next Generation ειναι απο αυτους τους Αμερικανους προεδρους που δεν εκαναν ποτε τιποτα το σημαντικο για να μεινουν στην ιστορια. Ο Garfield ας πουμε.
Ασημαντος.

No comments: