Tuesday, October 9, 2007

Bioshock reviewed



Μολις τελειωσα το Bioshock και ειπα να δωσω και γω την αποψη μου για το "καλυτερο shooter της χρονιας". Ε, συγγνωμη που δεν εχω κατουρηθει επανω μου αλλα αυτο το κραταω για καλυτερα παιχνιδια.
Οχι, δεν ηταν "κακο" ακριβως, απλα δεν ειχε σε καμια περιπτωση αυτο το extra oomph που θα το εκανε golden για μενα.

Η ατμοσφαιρα ηταν εκει, το ιδιο και το story... υποθετω. Βλεπετε, ενα καλο story πρεπει να ειναι και καλα γραμμενο. Γενικα με απογοητευει καθε φορα που βλεπω/παιζω κατι και πρεπει να φανταστω ποσο καλο θα ηταν αυτο αν επεφτε σε καλυτερα χερια. Στα χερια τις Bioware ας πουμε.

Αλλα ας αρχισουμε απο την αρχη:
Βρισκομαστε στο 1960. Ο ηρωας μας πεφτει με το αεροπλανο του στη θαλασσα. Ωραια μεχρι εδω. Βρισκει ενα φαρο ο οποιος ειναι στην πραγματικοτητα η εισοδος
προς μια θαυμαστη υποθαλασσια πολη ονοματι Rapture. Περιφημα μεχρι εδω.
Με το που φτανει στη Rapture παιρνει εναν ασυρματο και ενας τυπος αρχιζει να του μιλαει δινοντας του διαρκως οδηγιες για το που να παει και τι να κανει.
Πρωτη απογοητευση. Ολες οι ευκαιριες να εντυπωσιαστεις ως παιχτης απο το παραξενο και ξενο περιβαλλον στο οποιο βρεθηκες πηγαν απο αυτη τη μερια του σιφονιου. Ειστε τρελοι? Εχετε την ευκαιρια να κανετε τον αλλον να πει "Ω ρε μαλακα, που βρισκομαι?" και αντι αυτου, τον πετατε με την μια στο παιχνιδι αφηνοντας τον να θαυμασει την Rapture μονο κοιτωντας τα ψαρια μεσα απο θολα παραθυρα. Story-wise, (και κοιταω παντα την ιστορια στα παιχνιδια που παιζω) παιρνει μηδεν. Και μην ακουσω τιποτα τωρα για τις κασσετες που παιρνεις κατα την διαρκεια του παιχνιδιου και μαθαινεις καλυτερα την ιστορια. Ναι, μη χεσω. Παρομοιες μεθοδους οταν τις βλεπουμε σε ταινιες βριζουμε. Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να ανεχομαστε προτογονους και κακους τροπους διηγησης στα παιχνιδια.

Το gameplay απο την αλλη δεν εχει να δωσει τιποτα το καινουργιο. Τιποτα ομως. Ειναι περιττο να κατσω να γραψω το πως αλλα παιχνιδια του ειδους (και οχι μονο το Half Life) εχουν δωσει πολυ περισσοτερα απο το "Πηγαινε εκει - Ωχ, οχι, μπλοκαρε η πορτα, κανε αυτο και πατα τον διακοπτη που γυαλιζει, και καθως το κανεις πυροβολησε και τους ανισυχητικα πολλους κακους που σου την πεφτουν απο καθε γωνια". Καταλαβαινω οτι μερικες φορες χρειαζεται το παραδοσιακο FPS για καποιους αλλα Game of the year this is not.

Μιλωντας για το story πιο πανω, προς τη μεση του παιχνιδιου το θυμηθηκαν και ειχε μια καλη στιγμη που με τσατισε ακομα περισσοτερο επειδη πηγε χαμενη, τοσο εξαιτιας του υπολοιπου παιχνιδιου, οσο και απο το cartoonish "muahahaha" που την ακολουθησε.

Α, ναι. Και κατι αλλο. Το Bioshock εχει δυο τελη. Ενα καλο και ενα κακο που και τα δυο ειναι μαπα. Το κακο ηταν σαν να βαρεθηκαν την ωρα που το εκαναν ("Ε, καναμε το καλο, βαλε τωρα να ειναι και καλα κακος και τελειωνε να το πακεταρουμε") ενω το καλο ηταν σαν κακο romantic comedy.

15 comments:

Poe said...

Αν θέτε πείτε με μαλάκα αλλα εμένα το καλύτερο μου fps του 2007 ήταν το STALKER SHADOW OF CHERNOBIL

Than Blu said...

To STALKER tha to psifiza ws to duskolotero mias kai stamatisa na to paizw epeidi PETHAINA. :P

Poe said...

Το stalker ειχε κατα τη γνώμη μου τις πιο πωρωτικές μάχες!! ότι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα, το έπαιξα και το τελείωσα 2 φορές. Το έμαθες βέβαια οτι έχει και συνέχεια ε?

Poe said...

Α όσο για την κριτική σου στο bioshok συμφωνώ απόλυτα σε ένα σημείο, εκει που λες ότι σου χαλάνε το Ω ΜΑΛΑΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ!
Γενικά όμως είχε το κάτι του

Than Blu said...

Nai to akousa. Ithela na to paiksw alla den me travikse i "rea;istikotita" tou (diladi to gegonos oti pethaina sunexeia :P)

Απλυτος Εθνοπροδοτης said...

Καθε φορα που παω να παιξω αυτο το παιχνιδι κατι γινεται και δν μπορω. Σαν κατι να με "προστατευει". Βλεποντας την κριτικη σου και βλεποντας και μερικα βιντεακια δν με τραβηξε το παιχνιδι. Ισως, λεω ισως, να ειχε προοπτικες αλλα εχουμε γεμισει με παιχνιδια που εχουν προοπτικες αλλα η εκτελεση δεν ηταν καλη. Τωρα το Σταλκερ και εμενα μου αρεσε παρα πολυ και με πορωνε (βεβαια απο review ειδα οτι το 1ο Stalker ειχε περισσοτερο ενδιαφερον), αλλα τα Gears Of war και jericho μου αρεσαν περισσοτερο. Κατι αλλο Poe τι εννοεις οτι εχει και συνεχεια? οτι βγηκε και αλλο?

Than Blu said...

Vgike ena expansion, to clear skies.

Poe said...

Ναι αλλά δεν είναι και πολύ της προκοπής, το fear 2 παιξέ, εμένα μου άρεσε.

Απλυτος Εθνοπροδοτης said...

Πηγα να παιξω την πρωτη συνεχεια του FEAR 1 και βαρεθηκα.. Σαν να το τραβανε απο τα μαλλια. Τωρα για το 2 δεν ξερω, θα το δοκιμασω

Poe said...

Το 2 αξίζει, αγνοεί τα σενάρια των expansion και συνεχίζει την ιστορία του πρώτου.

Απλυτος Εθνοπροδοτης said...

Καταλαβα. Απλα στραφι πηγαν τα expansions. Εχετε να προτινετε κανενα αλλο καλο shooter? το crysis δν με πολυενθουσιασε σαν παιχνιδι (σεναριο κτλ)

Poe said...

Χμ..καλό shooter?

Καλό παιχνίδι πάντως που να είναι ευχάριστο και όχι κουραστικό είναι το wolverine.

Σαν όχι first person shooter αλλά first person platform με στοιχεία shooter είναι το mirrors edge, είναι σίγουρα πρωτότυπο.

Than Blu said...

Kapoia stigmia tha katsw na dw kai gw to FEAR 2 an kai sto prwto mono to telos me enthousiase (polu omws :P)

Kata t'alla itan apisteuta epanalipsimo. 40 wres mesa sta grafeia. Elpizw to deutero na min kanei to idio lathos.

Απλυτος Εθνοπροδοτης said...

Σαν παιχνιδι μ αρεσε. Αλλα το οτι επαναλαμβανεται και οι 40 ωρες στα γραφεια που λες κι εσυ ειναι οι λογοι που θα με εκαναν να μην το παιξω 2η φορα. Αντιθετως σκεφτομαι να αρχισω ξανα το gears of war.
Αλλα παιχνιδια που θελω να παιξω ειναι το Prototype, god of war 3 και το diablo 3 που περιμενω πως και πως να κυκλοφορησει... Πειτε μου την γνωμη σας. Στο god of war
με χαλαει το PS3 only ενω εχω pc

Than Blu said...

Autos einai o logos pou den to exw paiksei akoma