Monday, November 10, 2008

We are so small

Το Hubble Ultra Deep Field ή HUDF είναι μια εικόνα μιας περιοχής του σύμπαντος που δημιουργήθηκε από 800 διαφορετικά exposures μεσα στο διαστημα τεσσάρων μηνών (σεπτ. 2003 - Ιαν. 2004) απο το Hubble telescope και είναι η πιο λεπτομερής εικόνα του συμπαντος που έχει παρθεί με ορατό φως, απεικονίζοντας πανω απο 10.000 γαλαξίες (ναι, αυτα τα φωτεινά πραγματάκια ειναι γαλαξιες, οχι αστρα, τυχαίε cosmos illiterate αναγνώστη), και δινοντας μας μια ματια δεκατριών δισεκατομμυρίων χρόνων πισω στον χρόνο.

Well, ήταν η πιο λεπτομερής εικόνα. Ο νέος πρωταθλήτης ειναι η φωτογραφία που πήρε την προηγούμενη βδομάδα, το VLT, το μεγαλύτερο επίγειο τηλεσκόπιο (yes, it stands for Very Large Telescope) του European Southern Observatory.

Ας αφήσουμε τους πρωτόγονους να αναρωτιούνται για τον ανάδρομο Ερμη στο ζωδιο τους και οι υπολοιποι που έχουμε μυαλό και καποιο sense μεγέθους και απόστασης ας θαυμάσουμε γεματοι δέος την εικόνα σε όλη της την 6480x4239 και 31mb δόξα της, συνειδητοποιώντας αλλη μια φορά το ποσο μικροί και ασήμαντοι είμαστε.

No comments: